KİLOMETRE TAŞLARI
14 Aralık 1994 tarihinde mesleğin 4 profesyoneli (Ali Kamil UZUN, Ersin GÜNERALP, Hüseyin KARAÇALI ve Sinan TANAKOL) The Institute of Internal Auditors’un (IIA) Batı Avrupa Direktörü Giovanni Grossi ile İstanbul’da biraraya gelerek iç denetim mesleğinin meslek örgütü olacak Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün (TİDE) kuruluşu için ilk adımı atıyorlardı.
Hedefleri, Türkiye’de uluslararası standartlarda mesleki gelişim ve paylaşım platformu oluşturmak, meslekleri ile ilgili değişimi ve geleceği yönetmek için meslektaşlarının ulusal ve uluslararası düzeyde mesleki örgütlenmesini sağlamaktı.
Mesleğin 4 profesyoneli ile başlayan girişim, 19 Eylül 1995 yılında Ali Kamil UZUN’un Başkanlığındaki 47 kurucu üyenin gayretiyle, “İç Denetim Enstitüsü” isminde bir meslek örgütüne dönüştü.
2 Ekim 1995 tarihinde düzenlenen geniş katılımlı sempozyumla, uluslararası meslek standartları ve sertifikasyon konusunda mesleki gelişim ve paylaşım fırsatlarının sunulduğu ilk etkinlik gerçekleştirildi.
Enstitü, kısa sürede ilgi ve katılımla hızlı bir gelişim gösterdi ve 1996 yılında Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA/The Institute of Internal Auditors) ve Avrupa İç Denetim Enstitüleri Konfederasyonu (ECIIA/European Confedaretion of Institute of Internal Auditors) üyeliğine kabul edildi.
1997 yılında ilk “Türkiye İç Denetim Kongresi” gerçekleştirilerek günümüze kadar her yıl kesintisiz olarak devam eden ulusal mesleki buluşma geleneği oluşturuldu.
1998 yılında “Türkiye” ismini kullanma talebi Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı ve Enstitü’nün ismi “Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE)” oldu. Aynı yıl "Uluslararası İç Denetim Standartları" dilimize çevrildi.
1999 yılında www.tide.org.tr yayına başladı. IIA tarafından “Dünya Çapında En Hızlı Gelişen ve Üye Sayısını En Hızlı Arttıran Enstitü” ödülünü kazandık.
2000 yılında TİDE marifetiyle Uluslararası İç Denetçi (CIA, Certified Internal Auditor) sınavı ülkemizde de yapılmaya başladı. Böylece, Türkiye’nin ilk uluslararası iç denetçileri (Özlem AYKAÇ, İsmail ALEV, Özlem ONAT) ile meslekte uluslararası unvan sertifikası dönemi açıldı.
2001 yılında “İç Denetim Dergisi” yayın hayatına başladı. İç Denetim Dergisi 2003 yılında IIA tarafından birincilik ödülü kazandı.
2000 ve 2004 yılında olmak üzere iki defa Avrupa İç Denetim Konferansı’na ev sahipliği yaptık.
2005 yılında CIA sınavları Türkçe olarak da yapılmaya başlandı. Aynı yıl IIA tarafından “Ulusal Enstitü” olarak kabul edildik.
2007 yılında iç denetim mesleğine yaptığımız yenilikçi katkılardan dolayı IIA tarafından verilen en büyük ödül olan IMAP (International Mastering Advocacy Program) ödülünü kazandık.
2008 yılında sertifika sınavları bilgisayar destekli olarak düzenlenmeye başlandı.
2010 yılında ilk Akademik Forum olan “Akademik Forum 2010”u düzenledik.
Bankacılık, Sermaye Piyasaları, Kamu, Sigortacılık alanlarındaki iç denetim düzenlemelerine doğrudan ve dolaylı çok önemli katkılarda bulunduk..
Eğitim, mesleki toplantı, seminer, sempozyum, panel şeklinde çeşitli etkinlikler düzenledik, diğer kurumların düzenlediği etkinliklere katkı sağladık....
Mesleğimizin uluslararası örgütleri olan gerek IIA ve gerekse de ECIIA Yönetim Kurullarında, çalışma komitelerinde TİDE üyesi meslektaşlarımız yıllardır bir çok görev aldılar ve almaya da devam ediyorlar. 2008-2010 yılları arasında Özlem Aykaç IIA Yönetim Kurulu ve Denetim Komitesi Üyesi olarak, 2000-2004 yılları arasında Ali Kamil Uzun, 2007-2010 yılları arasında da Ali Şir Yardım ECIIA Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.
Türkiye İç Denetim Enstitüsü günümüzde 350’den fazla kurumu temsil eden 1.000’den fazla üyeli bir meslek örgütü haline dönüştü.