29.01.2015
SPOR KULÜPLERİNDE KURUMSALLAŞMA VE
İÇ DENETİM MASAYA YATIRILDI!
Türkiye’de her daim gündemin en üst sıralarında yer alan spor, son zamanlarda sadece dostluk ve rekabet içeren maçlarla değil, büyük bütçeler, milyon dolarlık transferler, hisse değerleri ve artan zararlarla da adından söz ettiriyor. Özellikle futbol, son teknoloji ürünü stadlar, yayın, sponsorluk, reklam ve ürün gelirleri ile büyük bir endüstri haline dönüştü. Bu durum beraberinde kulüpler adına kurumsallaşmayı da zorunlu kılıyor. Kurumsallaşmanın yolu da şeffaf ve hesap verebilir olmaktan, riskleri yönetmekten ve iç denetimden geçiyor. Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE), tam da bu hususların altını çizmek üzere Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İstanbul Şubesi ile bir araya geldi; Sabancı Center’da düzenlenen panelle “Sporda Kurumsallaşmanın Tam Saha Güvencesi: İç Denetim” tüm boyutlarıyla masaya yatırıldı.
Türkiye’deki iç denetim uygulamalarının uluslararası standartlarda yürütülmesini sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE), bu kez spor kulüplerinin kurumsallaşmalarının ve risklerini yönetmelerinin önemine dikkat çekti, bu süreçte iç denetimin rolünü vurgulamak amacıyla TSYD İstanbul Şubesi ile birlikte bir panel düzenledi.
“Sporda Kurumsallaşmanın Tam Saha Güvencesi: İç Denetim” başlığı altında gerçekleşen panel TİDE Başkanı Gürdoğan Yurtsever’in açılış konuşmasıyla başladı. Yurtsever, spor alanındaki rekabetin yeni bir düzleme taşındığını ve ekonomik gücün belirleyici olduğunu belirterek, “Spor ekonomisindeki bu gelişim kurumsallaşmayı da zorunlu hale getirdi. Bunun yolu da hesap verebilir yönetim yapıları oluşturmaktan, profesyonel ve uzman kadro istihdam etmekten ve kulüp içinde kurumsallaşma kültürü oluşturmaktan geçiyor.” sözleriyle panelin düzenlenme amacını açıkladı. Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ ise futbolun Türkiye’deki spor ekonomisinin yüzde 90’ını karşıladığının altını çizerek başya 4 Büyük takım olmak üzere herkesin mali kriz yaşadığını açıkladı. Gümüşdağ, “Yaşadığımız sorunlar çözülmeyecek sorunlar değil, bunlar şeffaf bir şekilde çalışıldığı taktirde her şey çözülür.” sözleriyle önemli olanın futbol marka değerini yükseltmek ve başarılı günlere geri dönmek olduğunu vurguladı.
Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cüneyt Sezgin’in başkanlığında, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Gökçe, Futbol Ekonomisti Tuğrul Akşar, TSYD Eski Genel Başkanı ve Spor Yazarı Onur Belge, TİDE Başkanı Gürdoğan Yurtsever, Beşiktaş Jimnastik Kulübü İç Denetim Müdürü Namık Kemal Şahin, Fenerbahçe Spor Kulübü İç Denetim Müdürü Vedat Uslusoy ile Süper Lig Hakemi ve Ekonomi Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Bülent Yıldırım’ın katılımlarıyla gerçekleşen panelde uzman isimler, spor kulüplerinde kurumsallaşma, risk yönetimi ve iç denetim üzerine konuştular.