DUYURULAR

06.12.2022

Uluslararası Akademik Forum 2022 Gerçekleştirildi

"ÇOK KUTUPLAŞAN DÜNYADA JEOEKONOMİK STRATEJİLER VE DENETİM"
 
Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) iş birliğiyle Yeditepe Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Akademik Forum 2022, “Çok Kutuplaşan Dünyada Jeoekonomik Stratejiler ve Denetim” başlığıyla gerçekleştirildi.
 
Uluslararası Akademik Forum 2022, Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) iş birliği ile 2 Aralık 2022 tarihinde “Çok Kutuplaşan Dünyada Jeoekonomik Stratejiler ve Denetim” temasıyla İstanbul'da Yeditepe Üniversitesinde gerçekleştirildi.
 
Forumda, Çok kutuplaşan dünyada, “Denetim” olgusuna nasıl bir görev düştüğü, “İç Denetimin” rolünün nasıl ele alınması gerektiği, risk unsurlarındaki ve risk algısındaki değişimler, Yönetişim modelleri ve bağlı konular üzerinde yeniden düşünülmesi, tartışılması ve yeni tasarımların paylaşılması amaçlandı. 
 
Forumun açılışında Yeditepe Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Şavlı, Forumun temayı ele alış biçimi üzerinde durarak, forumun amacına ilişkin bilgi verdi.  Daha sonra Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Aydın, TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı, Akademik İlişkiler Komitesi Başkanı Ali Kamil Uzun, TİDE Yönetim Kurulu Üyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Nur İrem Nuhoğlu ve MÖDAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuran Cömert açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler. 
 
TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı, Akademik İlişkiler Komitesi Başkanı Ali Kamil Uzun konuşmasında, geleceğin, geleceğin sahiplerine alan açarak, onlara öz güven kazandırarak, hayallerini gerçekleştirmeleri için cesaretlendirerek, güzel ve iyi bir gelecek tasarlanabileceğine inandığını belirtti. Uzun; “İnanırsak başarırız. Bugün işin kolayına kaçanların geleceğinin zor, zoru başarmayı hedefleyenlerin ise yaptıklarının kolay olacağına inanan biri olarak, arzu ve hayallerimizle ilgili geleceğe umutla bakıyorum.” dedi.  
Forumda, “muhasebe biliminin, muhasebe bilim insanlarının ve muhasebe mesleğinin geliştirilmesi için çaba gösteren ve katkı veren kişilere verilen 2022 Mesleki ve Akademik Saygı Ödülü, TİDE ve MÖDAV yetkili kurullarının kararıyla bu yıl, Prof. Dr. Ersin Güredin’e takdim edildi.
 
Forum açılış Sunumunu, ‘’Kutuplaşmanın Sonu mu Yenisinin Başlangıcı mı?’’ başlığıyla Prof. Dr. İlter Turan gerçekleştirdi. Ardından, Prof. Dr. Melih Erdoğan’ın moderatörlüğündeki Forum I’de; Emekli Büyükelçi Yalım Eralp, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Yeditepe Üniversitesinden Prof. Dr. Natalya Ketenci’nin konuşmacı olduğu ‘’Çok Kutuplaşma ve Jeoekonomik Stratejiler” tartışıldı.
 
Öğle arasından sonraki Yeditepe Üniversitesi Müzik Kulübü öğrencilerinin müzik dinletisi, beğeniyle izlendi. Dinletinin ardından Kanada ile yapılan on-line bağlantıyla, University of British Columbia Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özyüksel, ‘’I. Dünya Savaşına Giden Yolda Kutuplaşmanın Kilit Noktası: Osmanlı- Alman Yakınlaşması’’ sunumuyla, kutuplaşmanın bir ilk örneği olarak tarihin ilginç bir kesitini anlattı.
 
Forum II’de, Prof. Dr. Dursun Arıkboğa’nın moderatörlüğünde, Yeditepe Üniversitesinden Doç. Dr. Tuba Şavlı, Yıldız Holding Global İç Denetim ve Risk Yönetim Başkanı Gökhan İzmirli, EY Partner’ı Birkan Bilal Avcı ile Tofaş Finansal Planlama ve Kontrol Direktörü Doğu Özden’in konuşmacı olduğu ‘’Çok Kutuplaşan Dünyada Denetim‘’ tartışıldı. 
 
Kapanış değerlendirmesini sunan Doç. Dr. Tuba Şavlı Forumda, “Jeopolitik kavramından jeoekonomik kavramına nasıl geçildiğini ve küreselleşmenin yanında kutuplaşmanın iş dünyasına olan etkilerini değerlendirip, kutuplaşma sürecinin bağımsız denetim ve iç denetim fonksiyonlarına yansımalarının tartışıldığını vurguladı. 
 
Ardından yapılan devir teslim töreninde, Forum bayrağı, 2024’de sekizincisi düzenlenecek olan Uluslararası Akademik Forumun ev sahipliğini üstlenen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Durukan tarafından teslim alındı. Forum, değişen koşulların yeni fırsatlara dönüşeceği sağlıklı günlerde bir araya gelmek temennisiyle sonlandırıldı.
 
TİDE, iç denetim mesleğinin akademik gelişimine katkı ve destek sağlamak amacıyla üniversitelerimiz ile akademik ilişkilerin geliştirilmesine stratejik olarak önem ve öncelik vermektedir. Enstitü, iş dünyasının akademik dünya ile mesleki bağını güçlendirmek, karşılıklı iş birliğinin kapsamını ve yönünü tayin etmek amacıyla MÖDAV ile birlikte iki yılda bir “Uluslararası Akademik Forum’’ etkinliğini düzenlemektedir.
 
TİDE ile ilgili detaylı bilgi için www.tide.org.tr/ adresini ziyaret ediniz.
 
Detaylı Bilgi İçin: Türkiye İç Denetim Enstitüsü, 0532 387 22 95