DUYURULAR

10.04.2017

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İşletme Fakültesi bünyesinde kurulan Denetim topluluğu tarafından düzenlenen “Kampüsten Geleceğe Bakış-Öz Geleceğin Tasarımı ve İç Denetim Üzerine Kariyer Fırsatları” Paneli 3 Nisan 2017 tarihinde SAÜ Hukuk Fakültesi Sebahattin Zaim Konferans Salonu'nda başarıyla gerçekleştirildi.
Panele konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Cömert, Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) Kurucu ve Onursal Başkanı, Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kamil Uzun ile QNB Finansbank Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı ve TİDE Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Usluer katıldı.
Katılımın oldukça yoğun olduğu Panel, SAÜ Denetim Topluluğu Akademik Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nermin Akyel ile Öğrenci Başkanı Melike Büşra Sertoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Akademik Başkan Nermin Akyel, gençlerin öz geleceklerini planlamada yol gösterebilmek amacıyla günümüzde parlayan bir yıldız konumundaki mesleklerden olan ve gelecek vaat eden denetim mesleği hakkında farkındalık yaratma düşüncesiyle kurulan SAÜ Denetim Topluluğunun Akademik Başkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, henüz çok yeni kurulan ve emekleme aşamasında olan toplulukla planladıkları faaliyetlerden bahsetti. Akyel, konuşmasının sonunda topluluğun ilk faaliyeti olan etkinliğe katılan Panelistlere, Türkiye İç Denetim Enstitüsü’ne ve Panelin gerçekleşmesinde emeği geçenler ile tüm katılımcılara teşekkürlerini ifade etti. 
Topluluğun Öğrenci Başkanı Sertoğlu, “Üniversitemizde denetim alanında farkındalık yaratmak amacıyla 2017 yılı ocak ayında Denetim Topluluğumuzu kurduk. Hedefimiz denetim alanında uzman kişiler ile fakültemiz öğrencilerini biraraya getirmek ve böylelikle öğrencilerin gelecekte tercih edebilecekleri denetim mesleğini detaylı bir şekilde tanımalarına olanak vermektir. Bugün siz değerli konuklarımız ile gerçekleştirdiğimiz bu Panel, topluluğumuzun ilk etkinliğidir. Bu nedenle büyük bir heyecan içerisindeyiz.  Öncelikle etkinliğimizi gerçekleştirmek üzere buraya gelerek bizi onurlandıran siz değerli konuklarımıza, sayın dekanımıza ve tüm katılımcılara en içten teşekkürlerimi sunuyorum ” şeklinde bir konuşma yaptı.

SAÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk olarak Prof. Dr. Nuran Cömert söz aldı. Prof. Dr. Nuran Cömert konuşmasının başlangıcında Panele katılımın beklediğinden oldukça yüksek olduğunu ve bunun memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Ardından “İç Denetim Nedir? Neden Gereklidir?” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Öğrencilere iç denetim konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Cömert, “Yaşadığınız her günü kendinize yatırım yaptığınız bir gün olarak görmelisiniz. O zaman iş hayatına ne kadar hazırlandığınızı fark edeceksiniz. Bu bilinç  çok önemli. Şanslıysanız tesadüfler sizi, akıllıysanız siz tesadüfleri yönetirsiniz” dedi. İyi bir organizasyonda iç kontrol sisteminin düzgün çalışması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Cömert, iç kontrol sistemini “herhangi bir organizasyonda veya örgütlü bir işte ortaya çıkabilecek tehdidi ve zararı ortadan kaldıracak bir anlayış, üslup ve etik değerler” olarak tanımladı. Cömert, “İyi bir organizasyon kurmak istiyorsanız, iyi bir iç denetim kuracaksınız. Bir işi bir kerede her defasında en doğru şekilde yapabileceğiniz yapıları tesis etmek önemli. İç denetim ise bunun güvencesi konumunda. İç denetim biriminin asıl görevi, şirketin faaliyetlerini izleyerek organizasyonun nasıl daha mükemmel hale getirilebileceği konusunda çalışmaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun da “Öz Geleceğin Tasarımı” adlı sunumunu gerçekleştirerek “öz gelecek” kavramının önemini anlattı. Uzun, “Tek bir noktadan bakarsak, tek bir şey görürüz. O gördüğünüz şey sizi sonuca götürecek şey midir, yoksa gerçekle aranıza giren bir engel midir? Bakış açımızı değiştireceğiz. Bugün öz geleceğiniz için, kariyeriniz için önemli olan bakış açısıdır. Farklı açılardan hayata bakmak, geleceğe bakmak ve onu değerlendirmek önem taşıyor” diye konuştu.
QNB Finansbank Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Usluer ise “İç Denetimde Kariyer Fırsatları” başlıklı sunumunda kariyer kavramını tanımladı. Usluer, “500'ün üzerinde şubesi olan bankalarda işe başlarsanız, genellikle müfettiş yardımcılığı, müfettiş, iç denetçi gibi alanlarda çalışırsınız. İlk 3-4 yılınız şube denetimlerinde geçer. Çok fazla gezersiniz, ama bu sizin o kadar değişik insanla bir araya gelmenizi ve onlarla çalışmanızı sağlar. Hangi davranışınızın hangi durumlarda ne şekilde sonuç verdiğini, bu kadar değişik insan tanıdıkça daha erken algılamaya başlarsınız. Öz geleceğinizi tasarlayabilmek için önce kendinizin farkınıza varmanız lazım. Nelerden hoşlandığınızı, hangi işi yapmaktan mutlu olduğunuzu bilmeniz ve kendinizi tanımanız lazım” dedi.
Panelin ardından Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can tarafından panel konuşmacıları Prof. Dr. Nuran Cömert, Ali Kamil Uzun ve Tolga Usluer'e teşekkür belgelerini takdim edildi.